Radi: Apagat
Radi:
km Set radius for geolocation
Cerca

Ruc Català

Ruc Català

Ruc Català:

Ruc Català, per començar,és la raça autòctona de ruc de Catalunya. El podem visitar i fins i tot apadrinar al nucli zoològic a Berga; aquestes instal·lacions ens ofereixen visites guiades a l’ecomuseu, petita botiga, masia, apadrinament d’un ruc… Veure enllaç

La seva conservació ha estat donada per part del pagès i ramader Martí Salvans; així mateix, l’any 2012 Joan Gassó, ramader de la finca Can Fuives  al Berguedà, recupera el ruc català i ens ofereix diferents possibilitats pel lleure.

Tot i que el ruc ha estat molt important i present a la vida rural dels nostres avis, ara es troba en perill d’extinció; n’hauria de quedar uns 50.000 exemplars, però malauradament només queden una mica més de 500. És per aquest motiu, que la tasca de Can Fuives, és tant important, ja que ens dóna la possibilitat de contribuir a la seva preservació.

El ruc català és un animal de gran talla, una mitjana de 140 cm d’alçada a la creu i pesos que oscil.len entre els 350 i 450 Kg. Les extremitats són robustes amb ossos llargs i gruixuts, i així adquirir grans proporcions dins d’un conjunt harmònic. Aquets dolços animalons són esbelts, amb el coll recte i tòrax arrodonit. No parlem d’unimal corredor però és molt eficaç per a desenvolupar treballs durs on es necessita desplegar gran força i vigor; és a dir, tal i com ho ha fet al camp.

 

IDIOMES